1. Muhtemel Sebep : Mevsimsel Geçişler
Mevsimsel geçişler yüzünden bazı ürünlerde eski stokların bitmesi ile veya yeni ürünlerin üreticilerden yeni yüksek fiyatlarla piyasaya sunulması.
Yani yağ, kuru üzüm, salça vb ürünlerin yeni sezon ürünü olarak tedariği eski tedarik fiyatlarından farklı ve çok yüksek olacaktır çünkü bu ürünler yeni üretim ve tedarik maliyetleri piyasaya sunulmaktadırlar ve üretim maliyetleri yükselmiştir..
2. Muhtemel Sebep : Zamlanan Enerji Maliyetleri ile Fiyatların Üreticide Artması
Malum sanayide enerjiye 2-3 ay kadar önce %50 zam geldi. Maalesef bunu kimse dile getirmiyor. 3 ay önce sanayide enerjiye %50 zam geldiyse üretim fiyatları nasıl aynı kalsın sonuçta bütün işletmeler enerji ile üretim veya paketleme yapıyorlar.
3. Muhtemel Sebep : Talebin Artması
Evet Cumhurbaşkanlığı Strateji ev Bütçe Başkanlığı tarafından web sitelerinde de açıklanan verilere göre ekonomi %3 civarı büyürken yine açıklanan verilere göre özel tüketim %20 artmış. Kaynak :https://www.sbb.gov.tr/buyume/
Enflasyona rağmen tüketimin düşmeyip artmasının sonucu, bunu fırsat bilen indirim marketleri fiyatlarını arttırıyorlar gibi. Bir ara cezalar ve denetlemeler yüzünden düşen kar oranlarını yeniden dengelemeye çalışıyor gibi ayrıca.
Çünkü malum biliyorsunuz bu indirim marketlerine son 1 yıldır belli bir siyaset ve devlet baskısı vardı ve fiyatlar bu yüzden dengede tutuluyordu sanki.
Pandemiyi fırsat bilmişlerdi ve şu an talep hala arttığı için market enflasyonu artıyor gibi.
Peki nasıl oluyor bunca alım gücü düşmesine rağmen tüketim artıyor? derseniz gerçi bu yarı bir konu ama onunda mantıklı bir açıklaması var. Yabancılar talebi arttırıyor. Ülkemize savaş yüzünden göç eden rus, ukraynalılar ve mevcut araplar, afrikalılar ve balkanlardan gelen yerleşik insanlar tüketimi fiyat gözeteyen alışverişleri ile farklı şekilde arttıryor.
Malum akdenizde şuan oteller bile hala açık ve insanlar buralarda sezonluk ev gibi yaşıyorlar ve herşey dahil sistemi ile otellerde bolca gıda ve temizlik ürünlerini tüketiyorlar.
4. Asgari Ücret Beklentisi Artışı
En kötü senaryo bu evet asgari ücretin zamlanması yaklaşırken, bu indirim marketleri asgari ücretin artmasından sonra zam yapıp suçlanmak yerine önden zam yapmayı tercih ediyor olabilirler.
5. Hepsi...
Evet, yukarda saydığımız tüm sebeplerin hepsi var bu sebeplerin arasında ve sadece birisi baskında değil yani bu sebeplerin her biri %20-25 etken... Yani biri olmasa bile bile fiyatlar yüksek olmaya devam edecek kaldı ki enflasyon zaten reel olarak %150 nin üstünde seyrediyor ve kış mevsimine girdik enerji, personel ve üretim maliyetleride firmalarca ürün fiyatlarına eklendi.
Sonuç :
Sonuç olarak, bu indirim marketlerinin yumurta et süt gibi ürünlerde kendi aralarında anlaşarak aynı tek fiyat ile tekelcilik yaptıkları bilinse de, bu marketlerin genel tüm marketler ile rekabeti ve özellikle indirim marketi olmayan Migros ve Carrefour gibi marketlerle karşı ciddi bir rekabet içinde olması aslında olmadıkları senaryoda muhtemel çok yüksek enflasyonlardan koruyor olabilir halkı. Çünkü bu rekabetin olmadığı; Migros, bakkal ve bakkal benzeri toptancıların olduğu 90'lar da hem ürünlerde istenen çeşit azdı hemde fiyatlar çok fahiş olabiliyordu.
Ayrıca mevcut fiyat politikalarını beğenmesek de, şu anki bu indirim marketleri hem vergi verme açısından hemde sağladıkları 500 bin civarındaki istihdam ile ülkedeki işsizliği de hatırı sayılır oranda engelliyorlar.
0 Yorumlar