Genel seçime 1 yıldan az kaldı ve iktidar olma yarışı giderek büyüyor. Eski Başbakanlık ve Cumhurbaşkanlığı olan sistem kaldırıldığı ve sadece başkanlık sistemine geçildiği için en az %51 gerekiyor başkan seçilmek için ve Ak Parti dahil bunu tek başına başaracak bir parti yok bu yüzden seçime birden fazla ittifaklarla giriliyor.
Muhalefet cephesindeki en büyük ittifak 6'lı ittifak ve ortada büyük bir gürültü var çünkü Türkiye tarihinden muhtemelen ilk defa 6 parti bir araya geliyor.
Amaç seçimi başkanlığı bir ittifak olarak kazanmak ve eski başbakanlık ve cumhurbaşkanlığı ikili sistemine geçmek ve bu sisteme geri dönüşe de "güçlü parlementer sistem" deniyor. Buna göre meclis daha öne çıkacak tekrar ve bir uzlaşı ile ülke yönetilecek tek adam(başkanlık sistemine) göre..
Ama sorun şu ki henüz muhalefet tek başına ortak bir aday çıkaramadı ve bun sebeplerini iki tane yazımızda anlattık detaylıca. Oradan okuyabilirsiniz neden 6'lı masadan halkın istediği bir adayın çıkaramayacağının tüm iyi niyete rağmen neden mümkün olsa bile sağlıklı olmayacağının detaylıca açıklaması var..
Bu yazıda size zaten o analizlerde de anlattığımız şeyin doğal ve olması gereken sonucunu analiz edeceğiz ve ortak bir aday çıkarmanın neden gereksizce ve aptal olduğunu anlamamız gerektiğinden bahsedeceğiz.
Yukarıda da bahsettiğimiz gibi 6'lı masa Millet İttifakı'nın asıl amacı parlementer sistem geçiş için bir ortak hareket ve konsensüs sağlamak. O zaman asıl amaç buysa neden ortak bir aday çıkarmak gerekiyor? Diyeceksiniz ki kazanmak için? Ortak aday çıkarmadan da kazanılabilir?
Hedef zaten parlementer sisteme geçişse, kısa süreli görev yapacak bu yeni başkanın nasıl seçileceğinin ve ittifaktan kim olduğunun ne önemi var?
6'lı masada herkes kendisi aday olur ve 2. turda en çok oy alan 6'lı masa ittifakındaki lidere oy verilir ve kazanılır. Zaten her koşulda Erdoğan'ın ilk turda %51 ile seçilemeyeceği kesin gibi.
0 Yorumlar